Йога за начинаещи
Йога за отслабване
Йога и медитация

ЙОГА за бременни

ЙОГА за начинаещи

Какво е йога? Йога се фокусира върху баланса между ума, тялото и дишането. Този баланс е създаден чрез:

 • физически упражнения и пози (асани)
 • дихателни упражнения (пранаяма)
 • отмора
 • медитация

Има форми на йога, които са подходящи за всяко фитнес ниво. Те са безопасни за практикуване по време на бременност, както и с правилните модификации, може да ви помогнат, за да останате здрави, силни и еластични.

Повечето занимания по йога започват със загрявка, за да разтегнете гърба, ръцете и краката. Следващите пози ще ви помогнат да се повиши вашата сила и издръжливост. Уроците обикновено завършват с релаксация или медитация, за да си починете и да се чувствате освежени. Повечето занимания по йога траят около 90 минути.

Какви са ползите от йога?

Ако го правите редовно, йога е отличен начин за подобряване на вашето физическо, психическо и емоционално благополучие. Упражненията за бременни, показани тук, могат да ви помогнат да:

 • Подобрете циркулацията на кръвта, мускулния тонус и гъвкавост.
 • Подобрите умственаната пъргавина чрез релаксация, дишане и медитация.
 • Чувствате спокойни и да облекчите напрежението в мускулите.

Аз никога не съм правила йога преди. Мога ли да започна, докато съм бременна?

Бременността е идеалното време да започнете с йога. Позите за начинаещи са по-прости, отколкото повечето хора си представят и вие също така ще се срещате с други майки в класовете, които посещавате. Ще започнете внимателно и бавно. Слушайте инструктора и обръщайте внимание на това, което тялото ви ви казва. Йога позите обикновено са предназначени да се разтегнете, не да се напрягате. Ако чувствате болка и дискомфорт, спрете това, което правите.

ЙОГА за отслабване

Мислено позволете на тялото си да се разтегне или удължи по време на позите, а не го задължзвайте или форсирате към постигане на максимален резултат. Останете спокойни и дори изберате кратка почивка, между упражненията. Вземете една бутилка вода с вас, за да пийнете, ако се чувствате жадни. Също така, опитайте се да се яде лека закуска един час или два, преди да посетите йога за бременни клас.

Споделете с вашия лекар или акушерка, идеята да започнете упражнения по йога за бременни или каквато и да е форма на упражнения, докато сте бременна, особено ако тя е нов вид, който не сте практикували преди. Можете също така да говоря с вашия инструктор по йога за всички ваши притеснения.

Обърнете внимание на нашите видеоклипове относно йога за бременни, за да придобиете представа за позите, които са подходящи за вас. Най-доброто време да започнете йога, ако никога не сте го и преди е през второто тримесечие, след около 14 седмици.

Има ли йога пози опасни по време на бременност?

 • Лежене по гръб след 16-тата седмица.
 • Дихателни упражнения, които включват задържане на дъха, както и къси, енергични вдишвания.
 • Трудни позиции, които ви поставят под напрежение
 • Вертикални пози, напрягащи тялото прекомерноBack to Top